Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Albumul de colinde al sopranei din Bacău Angela Gheorghiu, elogiat de revista de muzică clasică The Gramophone

Albumul de colinde româneşti lansat recent de soprana Angela Gheorghiu şi înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio se bucură de o largă apreciere, una dintre cele mai importante reviste de muzică clasică din lume, The Gramophone, publicând luni un articol laudativ despre acest disc. The Gramophone, una dintre cele mai importante reviste de muzică clasică din lume, publicată la Londra din 1923, o autoritate în domeniu şi considerată adesea drept cea mai credibilă sursă de cronici de specialitate, a publicat, luni, un articol extrem de laudativ despre albumul de colinde româneşti recent lansat de soprana Angela Gheorghiu.

„O, ce veste minunată!”, disc înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio, condusă de dirijorul ei principal, Tiberiu Soare, conţine 16 dintre cele mai îndrăgite colinde tradiţionale româneşti, printre care „Bună dimineaţa la Moş Ajun”, „Florile dalbe”, „Astăzi s-a născut Hristos” şi „Colindiţa”.

O „experienţă frapantă”, aşa caracterizează jurnalistul Jon Tolansky audiţia albumului, subliniind calitatea artistică deosebită, dar şi emoţia transmise prin colindele special orchestrate pentru vocea celebrei soprane. Alături de elogiul care este adus interpretării Angelei Gheorghiu şi aranjamentelor orchestrale, este menţionată Orchestra Naţională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, a cărei interpretare este considerată ca fiind una splendidă.

Jurnalistul Jon Tolansky a lucrat cu cele mai mari case de discuri din lume şi posturi de radio ca EMI Classics, Decca Classics, Deutsche Grammophon, BBC, CBC şi a realizat interviuri şi documentare cu artişti legendă ca Grace Bumbry, Mirella Freni, Antonio Pappano, Luciano Pavarotti, Dame Joan Sutherland etc.

„O, ce veste minunată!” este un album înregistrat în luna septembrie la Sala Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, dirijor Tiberiu Soare, Corul Naţional de Cameră Madrigal, dirijor Voicu Popescu, şi Corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, dar şi în Studioul ISV – Ines Studio & Video. Albumul, lansat împreună cu Mediapro Music, este o coproducţie Fundaţia Angela Gheorghiu – Radio România – Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, Bucureşti – Primăria Sectorului 3, Bucureşti. Producătorul general al acestui material discografic este Oltea Şerban Pârâu, iar producătorul executiv, Alice Barb.

Noul material discografic poate fi găsit în toate librăriile de specialitate din ţară şi în hypermarketuri, la raionul de muzică.

Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. S-a născut la Adjud şi, încă din copilărie, a fost clar că destinul său este muzica. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata „La Traviata”, în 1994, când BBC a difuzat această operă. „S-a născut o stea”, remarca presa în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.

Angela Gheorghiu a semnat primul său contract de înregistrări în 1995, cu Decca, cu care a lucrat la realizarea mai multor DVD-uri, printre care „La Traviata” şi „Adriana Lecouvreur” cu orchestra Royal Opera House Covent Garden, „L’elisir d’amore” cu Orchestre de l’Opéra de Lyon, „La Boheme” cu Orchestra del Teatro alla Scala di Milano şi CD-uri precum „Arias” cu Orchestra del Teatro Regio di Torino, „Verdi Heroines” cu Orchestra Sinfonica di Milano „Giuseppe Verdi”, „My World and Mysterium” cu London Philharmonic Orchestra. Angela Gheorghiu a jucat rolul titular din filmul „Tosca” de Benoit Jacquot, dar şi rolul Julietei în „Romeo et Juliette” pentru Online Classics.

Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Sursa: Mediafax

Lăsați un comentariu

*