Joi 08 Decembrie 2022, Actualizat 12:00 am

 

Renumita formaţie de urşi de la Dofteana are 200 de ani de tradiţie

Renumita formaţie de urşi de la Dofteana din judeţul Bacău atrage atenţia la toate festivalurile de datini şi obiceiuri de iarnă la care participă.

Trupa condusă de Mihai Ion are în componenţă atât copii, cât şi femei, constituind aproape de fiecare dată capul de afiş al festivalurilor de iarnă.

Ceata de urători cuprinde, pe lângă cei 20 de membri îmbrăcaţi în blană de urs, 40 de irozi, 20 de toboşari şi 15 ursari.

„Ceata are o vechime de peste 200 de ani şi noi, cei tineri, vrem ca această tradiţie să dăinuie. De la şase ani ştiu să joc ursul. Toţi bărbaţii din familia mea au făcut acest lucru”, a spus şeful formaţiei din Dofteana.

 

Membrii trupei au între 6 şi 57 de ani şi îmbracă costume realizate manual chiar de ei. O blană de urs are cinci kilograme, cu care cei care o îmbracă trebuie să parcurgă kilometri întregi, atunci când merg la paradele la care sunt invitaţi. De cele mai multe ori, membrii trupei stau dezbrăcaţi în pielea ursului, din cauza căldurii puternice din interior.

 

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. O familie de ursari, prezentă la Botoşani cu ocazia paradei de datini şli obiceiuri, a ajuns vedetă într-un ziar american | BotosaniNews.ro
  2. Renumita formaţie de urşi de la Dofteana are 200 de ani de tradiţie | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*