Ieri, conducerea Primăriei Bacău a organizat o dezbatere pe tema alocării finanţărilor nerambursabile, pe legea 350/2005, la care au fost invitate o parte din organizaţiile nonguvernamentale din Bacău dar şi parohii ortodocşi şi catolici din municipiu. Limitarea sumelor de către primărie a trezit atât nemulţumirea preoţilor, cât şi a reprezentanţilor ONG-urilor băcăuane. Mai sunt câteva zile până când vor fi aprobate condiţiile de acordare a finanţărilor nerambursabile de către Consiliul Local Bacău. Ieri, 20 aprilie, la Centrul de Afaceri din Bacău a fost organizată o dezbatere, care în fapt a fost mai mult o luare la cunoştinţă din partea cultelor şi ONG-urilor băcăuane asupra condiţiilor mai stricte de acordare a banilor.
Au fost prezenţi la eveniment viceprimarul Radu Ababei, consilierii Ilie Bârzu şi George Bogatu, Florin Grapă, antrenorul echipei de volei feminin Ştiinţa Bacău, Andre Muit de la Asociaţia Betania, Florin Suciu, de la Asociaţia Iubim Natura, Marian Dămoc, de la Romanian Youth Movement for Democracy, Isidor Dâscă, decanul catolicilor din Bacău, protopopul Costel Busuioc dar şi preoţi ai parohiilor ortodoxe şi catolice din municipiul Bacău.
„Trebuie să înţelegem că aceste modificări ale regulamentului au în vedere amendamentele formulate de Curtea de Conturi dar şi controalele altor instituţii. Legea 350 nu este o obligaţie pentru Consiliul Local, ci un sprijin pe care CL îl acordă ONG-urilor şi asociaţiilor din Bacău. Granturile vor fi acordate pe principiul de totul sau nimic. Ori solicitantul respectă ghidul şi proiectul său este eligibil, ori dacă nu se încadrează în sumă dă banii înapoi”, a afirmat viceprimarul Radu Ababei.
Cele mai multe modificări afectează domeniile sport şi culte, care în ultimii ani au primit cele mai multe fonduri. Pentru aceste domenii, cofinanţarea creşte de la 10 la 25%, iar maximul acordat nu poate fi mai mare de 2 milioane de lei. Cultele nu vor primi mai mult de 100 de mii de lei, nerambursabili, pentru fiecare proiect iar cofinanţarea creşte pentru preoţi, de la 10, la 50%. Au fost stabilite plafoane noi şi la domeniul „educaţie, tineret – mediu” sau „social”, de 100 de mii de lei pentru finanţarea unui proiect, iar la „educaţie-tineret”, de 15 mii de lei lei. Beneficiarii trebuie să asigure o cofinanţare de 15 la sută din valoarea finanţării. Şi-au arătat nemulţumirea faţă de „dictatul“ Primăriei Bacău antrenorul Florin Grapă, protopopul Costel Busioc dar şi reprezentanţii unor ONG-uri.
„Primăria nu dă doi bani pe tineri, protecţia mediului sau educaţie. Autorităţile nu şi-au dorit ca ong-urile băcăuane să fie prezente la întâlnire. Sala de şedinţe a fost plină de preoţi, membri ai aparatului administrativ şi reprezentanţi ai sportului băcăuan. Cei ce au lipsit însă au fost beneficiarii de drept ai legii 350/2005 – reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale“, a afirmat după eveniment Marian Dămoc, preşedintele Romanian Youth Movement for Democracy. Sugestiile ONG-urilor şi cultelor sunt aşteptate de Primăria Bacău până joi, 23 aprilie.
Sursa: Adevarul