Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

 

Peste 250 de poliţişti acţionează la Bacău pentru fluidizarea traficului

Peste 250 de poliţişti, sunt pregătiţi să acţioneze zilnic în județul Bacău, în perioada 24 – 26 ianuarie a.c., pentru asigurarea unui trafic rutier în siguranţă şi acordarea sprijinului necesar autorităţilor şi persoanelor aflate în dificultate, în contextul avertizărilor meteorologice de ninsori şi viscol.

În perioada 24 – 26 ianuarie a.c., în județul Bacău, peste 250 de polițiști vor acționa zilnic, suplimentar faţă de dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere.

Cei peste 250 de poliţişti de la rutieră și ordine publică vor acţiona zilnic cu 130 de mijloace auto, pe trei schimburi, în contextul avertizărilor meteorologice de ninsori şi viscol. Poliţiştii sunt pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi acordarea sprijinului necesar autorităţilor şi persoanelor aflate în dificultate din cauza fenomenelor meteorologice periculoase.

De asemenea, vor fi executate controale pentru identificarea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a autovehiculelor care circulă fără să fie dotate cu anvelope de iarnă.

Reamintim că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de ninsori viscolite şi răcire accentuată, pentru intervalul 24 ianuarie, ora 18.00 – 26 ianuarie, ora 18.00. A fost emis cod galben pentru 16 judeţe, Argeş, Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman,Tulcea,Vaslui şi Vrancea.

De asemenea a fost emis cod portocaliu pentru municipiul Bucureşti şi 10 judeţe, respectiv Buzău, Brăila, Călăraşi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Ilfov, Vâlcea. Conform avertizării, în prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30 – 40 de cm., iar vântul va sufla cu peste 70 de km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, precum şi în Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75 – 80 de km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită. În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60 – 70 de km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. Conform aceleiaşi avertizării, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 de l/mp în 24 de ore. Vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor, mai ales în estul şi sud-estul ţării.

Dacă este necesar să conduceţi în această perioadă, plănuiţi deplasarea din timp.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Poliţia Rutieră Română atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va oferi informări periodice despre situaţia drumurilor naţionale cu circulaţia întreruptă din cauza unor evenimente rutiere sau dacă există probleme semnificative de fluență a traficului determinate de vremea nefavorabilă.

Pentru o călătorie în siguranţă, Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să aibă în vedere un minim de măsuri.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor

Lăsați un comentariu

*