Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

 

Biserică de carton construită cu bani de la credincioşi

Preotul din satul Scurta a construit o biserică folosind un buget de 1.500 de euro. Între timp, în Bacău se construieşte o catedrală de lux, în care s-au investit deja peste 12 milioane de dolari.

Aproape 200 de familii din satul Scurta, comuna băcăuană Orbeni, se roagă într-o biserică construită din carton şi placaj OSB. Construcţia a fost ridicată în urmă cu aproximativ patru ani, după ce precedentul lăcaş de cult din sat s-a crăpat în două şi risca să se prăbuşească peste enoriaşi. Clădirea actuală, ai cărei pereţi sunt făcuţi din carton presat şi placaj OSB, are o lungime de 20 de metri şi o lăţime de 4 metri. Până să fie gata, parohul din Scurta, preotul Nicolae Osoianu, a slujit duminicile afară, în câmp.

Indiferent de vreme, preotul nostru ţinea slujbe pentru oamenii care veneau să-l asculte. Chiar dacă era frig, chiar dacă era caniculă sau ploua, veneau oamenii“, a rememorat Ioana Nistor (63 de ani), o săteancă. Cu toate că nu are ziduri, ci doar nişte pereţi subţiri, biserica respectă cele trei părţi obligatorii ale unui lăcaş de cult: pronaos, naos şi altar. Pereţii interiori sunt îmbrăcaţi în fotografii plasticate, care înfăţişează chipuri de sfinţi. Sătenii sunt mulţumiţi de biserica din localitatea lor şi în fiecare zi de sărbătoare lăcaşul de cult se umple de credincioşi.

E bine, e cald, că avem în biserică o sobă bună. Şi părintele slujeşte aşa de frumos! Preot mai bun ca al nostru nu există în toată lumea, oricât ai căuta“, îl laudă Viorica Micu (57 de ani), o altă enoriaşă din Scurta.

Oamenii îşi amintesc cum au pus mână de la mână şi au ridicat într-o vară biserica din carton.

Fiecare a venit cu ce a putut. Mai avea părintele nişte cunoştinţe prin Bacău, care l-au mai ajutat cu ceva lemn“, a adăugat Ioana Nistor. Preotul Osoianu recunoaşte că cea mai mare cheltuială nu a fost făcută cu ridicarea construcţiei în sine, ci cu intabularea terenului.

Vreo 4.000 de lei am cheltuit doar cu intabularea terenului. Trebuia să obţinem avizul de construcţie de la primărie“, a explicat parohul. Chitanţier pentru cutia milei Socoteala banilor încasaţi de la enoriaşi este ţinută cu sfinţenie. Preotul de la Scurta are chitanţierul plin şi, pentru orice sumă de bani primită, eliberează dovada contabilă. „Pentru orice ban încasat eu tai chitanţă. Şi pentru nunţi, botezuri sau orice altceva. Şi pentru 1 leu sau 50 de bani, sume adunate pentru sinistraţii din Galaţi, eu am dat chitanţă“, afirmă preotul în timp ce răsfoieşte chitanţierul, cu ochelarii puşi pe nas.

S-a ajuns ca o parte dintre credincioşii satului Scurta să se roage într-o biserică improvizată, deoarece vechiul lăcaş de cult al localităţii, datat de la 1860 şi aflat pe vârful unui deal, s-a crăpat în două.

Vechea biserică a satului a fost cândva un schit de călugări greci, construit în întregime din nuiele. După plecarea călugărilor şi transformarea lăcaşului de cult în biserică, comuniştii au vrut să-l dărâme. Localnicii s-au apucat să construiască o biserică nouă de jur-împrejurul celei din nuiele. De teamă ca nu cumva preotul lor să fie arestat, l-au trimis o lună în concediu şi ei, sătenii, au ridicat biserica aşa cum fusese planul: de jur-împrejurul celei de nuiele. După ce a fost gata, în interior au dărâmat vechea construcţie“, a mai povestit preotul.

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu

*