Joi 21 Noiembrie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Percheziţii la Bacău într-un dosar de infracţiuni informatice

Aproape 50 de percheziţii au avut loc, duminică, în Bucureşti şi în mai multe judeţe, într-un dosar privind destructurarea unui grup format din peste 55 de persoane, ce se ocupa cu infracţiuni informatice, în urma cărora au produs un prejudiciu de aproximativ 12,6 milioane de dolari.

Peste 150 de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate București și de la brigăzile din Ploiești și Constanța au efectuat 42 de percheziții, în București, Bârlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța.

Activitățile au vizat destructurarea unei grupări infracționale specializate în infracțiuni din sfera criminalității informatice.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 16 laptopuri și telefoane mobile, folosite în activitatea infracțională, tablouri,  2 kg. de aur și 150.000 de euro.

Din cercetări a reieșit că, membrii grupării ar fi efectuat retrageri frauduloase de numerar ( peste 34.000 de perațiuni ), în 24 de state , respectiv S.U.A., Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare totală de 15.000.000 de USD.

Aceștia ar fi utilizat clone ale unui card emis de o bancă din Muscat, Oman, precum si alte clone din Puerto Rico.

Pentru clonarea cardurilor, liderii grupării ar fi accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare, ar fi accesat conturile, modificând limitele de retrageri și ar fi anulat solicitările de introducere a codurilor PIN.

Aceștia s-ar fi deplasat în mai multe state și ar fi distribuit altor persoane implicate cardurile, telefoane mobile, cartele SIM, precum și elemente de deghizare (ochelari, fulare,căciuli,șepci, etc). Retragerile frauduloase de numerar ar fi fost efectuate în același timp, în toate statele.

Din cercetări a reieșit că cetățenii români ar fi participat efectiv la retrageri frauduloase de numerar de la bancomate ale instituțiilor bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia și România.

Grupul infractional, format din 54 de persoane, ar fi acționat în acest mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reușind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor insituții bancare din 15 orașe, iar la data de 20 februarie 2013. ar fi efectuat în Japonia retrageri frauduloase în valoare de peste 9.000.000 de USD.

Prejudiciul total cauzat este de apoape 15 milioane de USD.

Liderii grupării ar fi investit banii proveniți din activitatea infracțională în diferite bunuri mobile și imobile, asupra cărora se vor institui măsuri asiguratorii.

25 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial București, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Activitățile au beneficiat de sprijinul jandarmilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române, Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Lăsați un comentariu

*