Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

 

Anchetă a DSP Bacău, după ce 18 elevi vaccinaţi diftero-tetanic au ajuns la spital

Direcţia de Sănătate Publică Bacău a declanşat, joi, o anchetă după ce 18 elevi de clasa a VIII-a au ajuns la spital după ce au fost vaccinaţi diftero-tetanic, în cadrul campaniei naţionale de imunizare împotriva tetanosului şi difteriei, transmite Mediafax.

Potrivit autorităţilor sanitare băcăuane, cei 18 elevi care au ajuns la Spitalul Municipal Oneşti provin de la două şcoli din comuna Gura Văii, iar miercuri au fost vaccinaţi de acelaşi medic de familie împotriva difteriei şi tetanosului. Conform surselor citate, 22 din cei 23 de copii imunizaţi au început să aibă diferite simptome, la două ore de la vaccinare, astfel că medicul de familie le-a administrat elevilor un antialergic, precum şi calciu, după care a solicitat intervenţia unei ambulanţe. Cinci dintre copii, care acuzau dureri în locul în care au fost vaccinaţi, au fost preluaţi de echipajele medicale ale ambulanţelor, alţi 13 fiind transportaţi la spital de către părinţi, cu maşinile personale.

”Reacţiile adverse după administrarea vaccinului nu au avut implicaţii majore asupra stării de sănătate a copiilor, toţi aceştia fiind trimişi la domiciliu de către medicul pediatru care i-a consultat clinic. Astăzi (n.r.-joi) am început o anchetă în acest caz, echipa de specialişti aflată acum pe teren evaluând condiţiile de păstrare a vaccinului şi tehnica de administrare a acestuia de către medicul de familie”, a declarat, joi, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, Anda Dumitrescu. De asemenea, autorităţile sanitare băcăuane au dispus sistarea vaccinării cu două din cele trei loturi aflate la medicii de familie, imunizarea împotriva difteriei şi tetanosului continuând doar cu un singur lot de vaccin. Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că a oprit două loturi de vaccin diftero-tetanic şi a dispus analizarea lor de către Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce au fost înregistrate 53 de posibile reacţii adverse după vaccinare, la elevi din cinci judeţe. La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a făcut o analiză cu privire la posibilele reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a, în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate 53 de cazuri de posibile reacţii adverse post-vaccinare (RAPI), în cinci judeţe. Din cele 53 de cazuri, 41 sunt vaccinări din două loturi achiziţionate în 2013 şi 2014.

Lăsați un comentariu

*