Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

S-a lăsat cu dosare penale, amenzi de aproape 600.000 de lei şi sute de metri cubi de lemn confiscaţi în urma percheziţiilor la gaterişti

Polițiștii au întocmit dosare penale și au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 600.000 de lei, în urma activităţilor desfăşurate joi, în cadrul acţiunii pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic, declanşată de Poliţia Română. Ca măsuri complementare, sute de metri cubi de lemn și peste 250.000 de lei au fost confiscaţi, peste 3.000 de mc. de lemn au fost indisponibilizaţi, iar activitatea a două societăţi comerciale a fost suspendată. Controalele continuă.

Poliţia Română a declanşat, joi, o acţiune de amploare pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic în 11 judeţe, respectiv în Vrancea, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Argeş, Buzău şi în municipiul Bucureşti. Acțiunea urmăreşte verificarea circuitului parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente.

Activităţile se desfăşoară sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Echipele de control au descins  în 82 de locuri, la sediile sociale, la puncte de lucru, partizi (puncte de exploatare a masei lemnoase), depozite şi gatere din cele 11 judeţe şi municipiul Bucureşti. Sunt vizate peste 40 de societăţi comerciale cu obiect de activitate în exploatarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea lemnului precum şi mai multe persoane fizice.

În prima zi a controalelor, au fost aplicate 48 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 583.075 de lei.

De asemenea, poliţiştii au confiscat 252.422 de lei și 265 de mc. de lemn şi au indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor, 3.000 de mc. de lemn.

Până în prezent, pentru neregulile constatate, a fost suspendată activitatea a două societăţi comerciale şi au fost întocmite două dosare penale în care sunt cercetate fapte care ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 410.000 de lei.

La acţiuni au participat 200 de poliţişti din cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor și ai Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R., ai inspectoratelor judeţene de poliţie din Vrancea, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Argeş, Buzău, precum şi de la Poliţia Capitalei.

De asemenea, împreună cu poliţiştii, au acţionat 150 de inspectori silvici, 140 de inspectori antifraudă fiscală din cadrul D.G.A.F., 66 de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi 230 de jandarmi.

În 33 dintre locurile vizate, echipele de control continuă verificările.

 

Lăsați un comentariu

*