Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

 

Un asistent medical face chetă în tot judeţul Bacău pentru a le cumpăra bolnavilor de TBC medicamente

Octavian Lupaşcu (47 de ani), angajat de zece ani ca asistent la Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Municipal Oneşti, a devenit salvatorul a zeci de bolnavi de tuberculoză, după ce a decis să repare singur, necondiţionat, o eroare de management care risca să lase pacienţii fără tratamentul obligatoriu.

Practic, şefa instituţiei a hotărât să achite utilităţile cu banii primiţi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), la sfârşitul anului trecut, în loc să asigure stocul de medicamente pentru pacienţi. La Oneşti sunt trataţi 170 de pacienţi, adică o pătrime din numărul total de bolnavi de TBC înregistraţi în judeţul Bacău. În primele zile din 2014, aceştia s-au trezit că sunt trimişi acasă, fără medicamente, în condiţiile în care schema de tratament în cazul tuberculozei nu poate fi întreruptă. Supărat că-i vede pe bolnavi neputincioşi, Octavian Lupaşcu a decis să facă singur rost de bani pentru a le achiziţiona acestora medicamente. Aşa a ajuns şi la o biserică din judeţ, unde, povestindu-i preotului prin ce trec pacienţii săi, a reuşit să strângă de la el primii 500 de lei. A mai pus din buzunarul său încă 20 de lei, a cumpărat din farmacie medicamente şi aşa le-a asigurat raţia primilor opt bolnavi. Sponsorizări şi de peste hotare Ulterior, cadrul medical s-a implicat şi mai puternic, cerând ajutor de peste tot. „Am primit bani de la tot felul de prieteni şi de cunoscuţi. Un oneştean, stabilit în Hamburg, care a venit acasă de Sărbători, mi-a dat 200 de lei, altcineva din Spania mi-a trimis 113 euro. Şi preoţii de la noi, de la bisericile din Oneşti, au donat 500 de lei. Am reuşit, într-un final, să cumpăr medicamente pentru mai mulţi bolnavi“, detaliază Lupaşcu.

A trebuit chiar să încheie contracte de sponsorizare cu fiecare donator pentru a putea depăşi problema birocratică care îl împiedica să aducă medicamente din afara spitalului. În plus, chiar şi Oana Mihaela Secară, directoarea Spitalului Municipal din Oneşti, a donat din propriul buzunar 200 de lei, însă abia după ce a auzit că jurnaliştii se interesează de situaţia tragică de la ea din spital. Şefa Dispensarului de Pneumoftiziologie din Oneşti, Gabriela Ionescu, prezintă, însă, situaţia ca pe o victorie personală: „Eu am făcut adrese la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău, unde explicam că s-au terminat banii pentru tratament. Am primit răspuns că nu mai sunt bani pentru probleme curative, că finanţarea s-a epuizat. Dar acum e bine! Ne-am descurcat cu bani din donaţii!“. Problema banilor a fost între timp rezolvată, însă şefii DSP Bacău susţin că vina a fost în totalitate a celor de la Oneşti. Aceştia spun că, anul trecut, dispensarul a primit suma de 13.000 de lei, însă şefii de acolo au preferat să achite utilităţile, în detrimentul realizării unui stoc de medicamente.

Citeste mai mult: adev.ro/n0sl87

Lăsați un comentariu

*