Duminică 24 Noiembrie 2024, Actualizat acum 328 zile 12:00 am

 

DGASPC Bacău e trimisă la cerşit

Imediat dupa aprobarea Legii bugetului de stat pentru 2013, toti directorii institutiilor publice s-au repezit la anexe, ca sa vada cât li s-a repartizat.
Sorin Brasoveanu, seful DGASPC Bacau, are toate motivele sa fie deceptionat: institutia a primit 39,7 milioane de lei, cu 1,54 milioane mai mult decât in 2012, in conditiile in care salariile au crescut cu 15 la suta, in scopul reintregirii promise, iar alocatia de hrana a crescut de la 7,2 la peste 12 lei/zi.

Pentru ca toate serviciile si centrele sa functioneze normal, DGASPC are nevoie de 61 de milioane de lei, prin urmare a primit doar 64 la suta din suma necesara.

Sorin Brasoveanu a incercat sa afle de la MMFPS cum stau lucrurile: “Au spus ca ne-au asigurat 80 la suta din standardul de cost. Dar care standard? Cel din HG 23/2010, care lua in calcul cheltuielile medii pe 2009. Acele sume nu au mai fost actualizate cu indicele de inflatie. Ne-au dat 80 la suta din acea valoare, ceea ce nu este corect. Trebuia aplicat indicele de inflatie pe 2010, 2011 si 2012, apoi sa calculeze 80 la suta.”

A fost trimis sa ceara bani CJ Bacau, in completare, insa e vorba de 21 de milioane de lei, care sunt “foarte greu de obtinut”, daca nu imposibil. Suma minima cu care poate supravietui DGASPC este de 51 de milioane de lei.

Responsabili cu stingerea luminii!

Asistenta sociala isi va da duhul daca nu va primi bani caci beneficiarii nu pot fi hraniti cu aer, imbracati cu frunze si incalziti cu promisiuni. Nici interventiile sau anchetele nu se pot face fara a consuma benzina, lumina, materiale.
Ca sa tina serviciile pe linia de plutire, seful DGASPC va trebui sa aplice simultan doua solutii. Prima este reducerea cheltuielilor. In privinta asta, s-au luat masuri inca din 2012: s-au instalat panouri solare pe cladiri, s-au montat centrale cu lemne la Rachitoasa, peretii exteriori au fost izolati termic, au fost montate becuri economice si au fost numiti “responsabili cu stingerea luminii”. Cheltuielile cu iluminatul si incalzirea au scazut cu 10 la suta, desi preturie au crescut. In plus, s-a redus cota de benzina de la 200 la 100 l/luna si s-a facut o economie de 50 la suta la hârtie prin introducerea registraturii electronice.

Externalizarea serviciilor de evaluare psihologica a adus o economie de 38 la suta.

Si asistatii sunt cetatenii Bacaului

Si in 2013, DGASPC vrea sa reduca cheltuielile. “Suntem intr-un proces de evaluare tehnica pentru a stabili daca e mai rentabil ca DGASPC sa primeasca energie termica de la CET, iar incalzirea pe gaz sa fie folosita doar in caz de avarie”, arata Sorin Brasoveanu.

De asemenea, se renegociaza contractul cu firma de telefonie pentru o reducere de 31 la suta a costurilor si largirea ofertei, astfel incât sa contina mai multe minute si servicii (SMS, internet, fax etc.). Cea de a doua cale prin care poate salva DGASPC este sa se duca in fata consilierilor judeteni cu mâna intinsa si sa le explice ca au responsabilitati si fata de familiile aflate in dificultate, copii, batrâni, persoanele cu handicap si ca acestia sunt vii, exista si au nevoie de ajutor. Iar daca nu cred, sa-i invite pe alesi in comunitatile sarace si in centrele de asistenta, ca sa-i vada cu ochii lor si sa-i cunoasca mai bine.

La nivel national, suma alocata prestatiilor (ajutoare la Legea 416, indemnizatiile persoanelor cu handicap, subventii caldura etc.) reprezinta 80 la suta din bugetul asistentei sociale. Serviciile sociale primesc doar 20 la suta. In judetul Bacau, prestatiile reprezinta 47 la suta. In loc sa previna si sa combata saracia, abuzul, abandonul dezvoltând servicii, Guvernul prefera sa plateasca ajutoare, chiar daca produc dependenta si sunt costisitoare.

Sursa: Desteptarea

Lăsați un comentariu

*