Duminică 23 Iunie 2024, Actualizat acum 174 zile 12:00 am

 

Un japonez refugiat la Bacău după dezastrul de la Fukushima a luat 9,50 la examenul de Română de la Evaluarea Naţională

kevin-300x188Kevin Chievici Kashiwazaki, un adolescent japonez de 14 ani, s-a mutat cu familia la Bacău  forţat de devastatorul tsunami care a avut loc în Ţara Soarelui Răsare. În 4 ani, ne-a învăţat limba aproape la perfecţie şi a luat nota 9,50 la examenul de Română de la Evaluarea Naţională.

Fraţii Kevin şi Marius Chievici Kashiwazaki locuiesc în comuna băcăuană Sănduleni, la mătuşa lor Gabriela Chievici. Au venit în România împreună cu mama lor, Maria, în luna martie 2011, când a avut loc cutremurul din Japonia, care a produs avarii la centrala atomică de la Fukushima şi un tsunami devastator, în urma căruia au murit peste 20.000 de oameni.

Familia lui Kevin locuia la mai puţin de 200 de kilometri de centrala nucleară şi a fost evacuată cu un avion militar. Mama băieţilor, de origine română, este divorţată de tatăl japonez al copiilor şi a ales să plece în comuna băcăuană unde are o soră. La Evaluarea Naţională 2015, susţinută în satul Verşeşti, din Sănduleni, Kevin Chievici Kashiwazaki a luat nota 9.50 la Limba Română şi 9.25 la Matematică. În clasa a Vlll-a, a fost olimpic la istorie.

„Am învăţat limba română treptat. Şi încă mă perfecţionez. Mai înţelegeam nişte cuvinte când am venit. Mama este româncă, iar tatăl japonez, dar fiind în România, fireşte, trebuia să învăţ româna“, ne-a spus Kevin Chievici Kashiwazaki. La început, colegii de clasă îl priveau ca pe un străin. Între timp, nu au mai făcut diferenţe. Ba mai mult, Kevin are şi prietenă, cu care se mândreşte, fostă colegă de clasă. „La început mă simţeam străin, dar m-am adaptat. Mai aveam verişori în comună. Am şi prietenă, o cheamă Elena Bianca Burlacu“, ne-a mărturisit Kevin.

Kevin spune că adoră România, verdeaţa şi sentimentul de libertate, care-l are oriunde s-ar duce. Mama fraţilor Kevin şi Marius munceşte acum peste hotare, pentru a-i putea ajuta, când va fi nevoie. Totodată, tânărul japonez preferă bucătăria românească. „În România am mai fost şi când eram mici. Mama ne făcea sarmale şi în Japonia, care îmi plac foarte mult. Îmi mai place şi ciorba rădăuţeană şi ciorba de burtă“, a spus politicos japonezul din Sănduleni. În materie de muzică preferă Smiley şi Connect-R. Kevin va depune dosarul pentru admiterea în Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău, unde va urma un profil umanist. Cunoaşte deja japoneza şi româna foarte bine şi se descurcă cu limba engleză. „Vreau să devin translator, să-mi dezvolt abilităţile. Îmi va fi uşor“, ne-a mai spus Kevin Chievici Kashiwazaki.

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu

*