Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Percheziţii în Bacău pentru destructurarea unei reţele de falsificatori de carduri

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Braşov şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat, vineri dimineaţă, 28 de percheziţii în Bacău, Bucureşti, Craiova, Dâmboviţa şi Braşov, la locuinţele mai multor suspecţi de falsificare de carduri bancare şi efectuare de retrageri neautorizate.

În urma descinderilor au fost duse la audieri 20 de persoane organizate într-o reţea specializată în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice.

Potrivit anchetatorilor, iniţial au fost trei persoane, care au început să cloneze carduri şi au furat sume bani în Germania, Franţa şi Spania. Pe parcurs la grupare au mai aderat alte 11 persoane.

„În fapt, B.A., în calitate de coordonator şi finanţator, a recrutat mai multe persoane apropiate, din localitatea sa de domiciliu, pe care le controla în mod direct şi care, în cazul în care nu executau comenzile acestuia, erau supuse unor violenţe sau erau ameninţate cu violenţe asupra membrilor familiilor lor.
Un alt suspect, C.V.R., asigura transmiterea dispoziţiilor către palierele inferioare, păstrând legătura permanentă între lider şi ceilalţi suspecţi, dar se implica şi în racolarea altor persoane, în scopul atragerii acestora în activitatea infracţională.
Faţă de cel de-al treilea suspect, D.I.F., există suspiciunea rezonabilă că acesta asigura, atât necesarul tehnic de echipamente, cât şi atragerea altor parteneri sau executanţi în activitatea infracţională cu cărţi de credit fraudate, având în mod real posibilitatea aceasta datorită multiplelor relaţii pe care le dezvoltase în acest mediu infracţional”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Parte din echipamentele destinate accesării sistemelor informatice şi falsificării instrumentelor de plată electronică erau procurate de către membrii grupării din străinătate, de exemplu Hong Kong.
Ulterior, aceste dispozitive erau montate şi folosite pentru realizarea operaţiunilor de skimming, la diverse ATM-uri, în ţări din Europa (Germania, Ungaria, Spania, Franţa).
Anchetatorii români s-a cooperat cu autorităţi judiciare şi poliţieneşti din Germania, Spania şi Franţa.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., S.R.I. şi D.I.P.I..

Lăsați un comentariu

*