Uniunea Naţională Vatra Românească, organizaţie social-culturală şi de atitudine civică, îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu acţiunile provocatoare şi jignitoare la adresa României şi a românilor, iniţiate de grupurile iredentiste din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, acţiuni susţinute şi de guvernanţii Ungariei.
Problema arborării steagurilor secuieşti a fost tranşată de Curtea de Apel Tg.Mureş care a decis, definitiv şi irevocabil, că steagul secuiesc nu poate fi arborat pe clădirile oficiale ale statului român din judeţul Harghita, sentință valabilă pe întreg teritoriul României. Pe aceste clădiri este obligatorie arborarea drapelului tricolor – roşu, galben şi albastru – drapelul nostru naţional, însoţit de cel al Uniunii Europene.
Solicităm Parlamentului României ca, în cazul în care se impune completarea legislaţiei pentru asigurarea respectului cuvenit însemnelor naţionale oficiale, să o facă în regim de urgenţă, având în vedere că românii i-au trimis în Parlament şi, pentru acest lucru, să impună tuturor respectul pentru însemnele noastre naţionale.
Aceste noi provocări au o clară tentă politică antiromânească, iniţiatorii urmărind blocarea intrării României în spaţiul Schengen, împiedicarea reformei administrative de creare a 8 regiuni mari, program care ar da o grea lovitură planului de reînfiinţare a „regiunii autonome maghiare”, rebotezată Ţinutul Secuiesc, şi de decredibilizare a României în Europa. Toate acestea au ca scop federalizarea României şi impunerea unui nou „Diktat”, precum cel de la Viena.
Preconizata acţiune – din 10 martie, de la Tg.Mureş – a acestor cercuri iredentiste, organizată prin imixtiunea partidului de extremă-dreapta Jobick, prin finanţarea ei, cât si prin prezenţa liderului acesteia, Vona Gabor, la Tg.Mureş, o considerăm o acţiune provocatoare gen martie 1990.
Mediatizarea excesivă a acestui eveniment , cu participarea unor trusturi străine de presă, inclusiv din Ungaria, cu transmisiuni în direct a preconizatei proclamări a Ţinutului Secuiesc în cadrul unei festivităţi la Palatul Culturii, acţiune mediatizată şi pe toate reţelele de socializare, nu face decât să ne întărească convingerea că, această acţiune va readuce în sufletul românilor istoria recentă a anilor `90, pe care membrii şi simpatizanţii Uniunii Naţionale ,,Vatra Românească” n-au uitat-o şi nu o doresc reeditată.
Dacă în acea perioadă, noile instituţii ale statului român abia se înfiripau, acum ele există şi trebuie să-şi exercite atribuţiile. Escaladarea provocărilor la adresa statalităţii româneşti este consecinţa cedărilor succesive ale clasei politice româneşti care, din 1989 încoace, a acceptat treptat înfiinţarea unui „partid politic” – U.D.M.R. – pe criterii etnice, precum şi promulgarea unor legi, cum sunt: Legea 215/2011 a administraţiei publice locale, cu modificarile ulterioare sau Legea 1/2011 a educaţiei naționale, modificata prin Legea nr.166/2011, care dezavantajează, clar, românii şi creează condiţiile unei maghiarizări forţate a românilor din Harghita, Covasna şi Mureş. Acestea sunt numai câteva exemple, ca să nu mai pomenim de urmările aplicării distorsionate a legislației privind retrocedările averilor naționalizate, care a creat condiţiile diminuării suprafeţelor de teren, pădurilor şi imobilelor în defavoarea statului român.
U.D.M.R., prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor, spune că: „Noi nu vom participa la această acţiune însă nu putem – s-au nu vor, am comenta noi – interzice membrilor sau simpatizanţilor noştri să participe” .
Dacă alături de aceste grupări mai participă la această acţiune şi ,,Noua Gardă Maghiară”, formaţiune paramilitară interzisă în Ungaria, avem tot tabloul imixtiunii unui stat străin în treburile interne ale României .
Având în vedere că, spre deosebire de anii `90, acum avem consolidate instituţiile statului, solicităm Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului României precum şi celorlalte instituţii care veghează asupra integrităţii ţării, să ia măsurile specifice pentru a preîntâmpina consecinţele deosebit de grave ce pot avea loc, ca urmare a acestor acţiuni.
Lipsa de patriotism, la nivelul conducerii statului din ultimii 20 de ani, trebuie anulată prin acţiuni imediate, diplomatice şi administrative. Nu trebuie să se lase impresia că România este un „sat fără câini”, sau un „sat amăgit” de intervenţiile din presa centrală – vezi talk show-urile tv – ale unor personaje total incompetente în a comenta problemele interetnice sau ale aşa-zisului Ţinut Secuiesc.
Neimplicarea imediată a instituţiilor statului român, începând cu Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul României, ar încuraja, implicit, alte acţiuni de acest fel în viitor – poate pe 15 martie. Aceste cercuri, tot mai agresive şi periculoase, vizează ca România să nu mai poată fi „stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil” .
Să nu uităm că minoritatea maghiară şi Ungaria nu au recunoscut şi nu au semnat Proclamaţia de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia şi nici Tratatul de la Trianon şi că Ungaria nu a recunoscut apartenenţa Transilvaniei la România în tratatele încheiate după 1947 .
Adresăm un apel tuturor celor care îşi iubesc ţara şi simt româneşte să ia atitudine şi să condamne aceste provocări iredentiste, iar pe cei care le acceptă şi le aprobă să-i tragă la răspundere. Să rămânem cu toţii vigilenţi şi să cerem guvernanţilor să nu mai facă concesii în dauna securităţii fiinţei naţionale.